Vragen?

Neem contact op

Glaswerk van opgraving De Eendragt in Wognum

Archeologie West-Friesland is verantwoordelijk voor de archeologie in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel.




Anne

Anne de Groot

Archeologisch Beleidsadviseur & KNA Archeoloog MA
Advisering, beleid, bureauonderzoeken & projectvoorbereiding
Bart

Bart ter Steege

Senior KNA Archeoloog
Uitvoering onderzoeken, bureauonderzoeken, veldonderzoeken & projectvoorbereiding
Rina

Rina Klein

Office Manager
Archiefbeheer, algemene ondersteuning & secretariële zaken

Voor welke gemeenten werkt Archeologie West-Friesland?

Archeologie West-Friesland is verantwoordelijk voor de archeologie in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel.

Is archeologisch onderzoek nodig voordat ik kan bouwen?

Voorkom verrassingen en check dit zo vroeg mogelijk in het aanvraagproces van de gemeente. Bekijk op deze pagina welke stappen je kunt nemen om er achter te komen of archeologisch onderzoek nodig is.

Wie betaalt het archeologische onderzoek op mijn perceel?

Bij archeologisch onderzoek geldt het principe ‘de verstoorder betaalt’. Dit betekent dat degene die een huis wil bouwen of op een andere manier de bodem gaat verstoren, de kosten voor het archeologisch onderzoek moet betalen.

Advies bij bouwen

Ik wil een huis kopen. Is er op het perceel archeologie te verwachten?

Wil je liever eerst weten hoe het zit met archeologie op jouw (toekomstige) perceel voordat je een vergunningaanvraag gaat doen? Je kunt altijd bij ons informeren.

Moet ik betalen voor archeologisch onderzoek?

De eerste stap in het werkproces, de archeologische quickscan, is een service vanuit de gemeente. Uit de quickscan kunnen twee uitkomsten komen: de bodemingreep kan doorgaan zonder dat er onderzoek nodig is óf er is wel vervolgonderzoek nodig. De vervolgstappen zijn dan voor rekening van de initiatiefnemer.

Als er archeologische vondsten worden gevonden op mijn perceel tijdens een opgraving, mag ik die houden?

Volgens de wet geldt het principe ‘de verstoorder betaalt’. Maar betalen voor archeologisch onderzoek betekent niet dat de verstoorder eigenaar wordt van de vondsten. Alle vondsten en de zorg daarvoor, de gegevens en data zijn eigendom van de provincie Noord-Holland of de gemeente Hoorn. Alle uitvoerende partijen leveren de vondsten daar aan.

Wat gebeurt er als ik tijdens het tuinieren een archeologische vondst vind op mijn perceel?

Dit wordt een ‘toevalsvondst’ genoemd, een vondst die niet tijdens een opgraving of ander onderzoek is gevonden. De wettelijke regels hiervoor staan op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Er geldt een meldingsplicht. Je kunt de vondst via Archeologie West-Friesland melden. Wij melden de vondst dan in het Archeologisch Informatiesysteem (Archis).

Daarnaast geldt de ‘schatvindersregeling’: de vondst is het gedeelde eigendom van de vinder en de grondeigenaar. De vondst dient ter beschikking te worden houden voor wetenschappelijk onderzoek tot 6 maanden na het melden (artikel 5.10 volgens de Erfgoedwet).

Hebben jullie weleens dinosaurussen gevonden?

Als er resten van dinosaurussen zijn, liggen die (in het grootste deel van Nederland) heel diep in de grond. Zo diep graven we als archeologen niet. Maar archeologen onderzoeken ook niet alle ‘oude dingen’. Fossielen en dinosaurussen worden door paleontologen onderzocht.

Kan ik bij jullie stage lopen?

We hebben geregeld plek voor stagiaires. Je kunt bij ons als student ervaring opdoen in de archeologie. Dat kunnen praktische zaken zijn zoals archeologisch veldwerk, vondstverwerking, maar ook conservering van vondstgroepen. Daarnaast kunnen materiaalstudies worden gedaan of eigen onderwerpen worden aangedragen. Naast begeleiding vanuit jouw instelling word je altijd begeleid door een van de medewerkers van Archeologie West-Friesland. Stuur ons een mailtje.

Mail ons

Kan ik bij jullie vrijwilliger worden?

Op dit moment hebben we voldoende vrijwilligers. Maar je kunt ons altijd een mailtje sturen.

Mail ons

Kunnen jullie ook iets educatiefs organiseren voor scholen?

Ja. Leerkrachten kunnen een gastles archeologie voor basisschoolklassen aanvragen. Zo’n gastles is geschikt voor kinderen voor groep 5-6-7-8. Tijdens de les vertelt een archeoloog over archeologie in de regio. Natuurlijk krijgen de kinderen ook verschillende archeologische vondsten te zien. Wil je ook een archeoloog op bezoek? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Organiseren jullie weleens een open dag?

Open dag bij een opgraving
Bij opgravingen op bijzondere locaties, proberen we deze plek toegankelijk te maken voor het publiek. Als het past in de planning van het proces, wordt er een open dag georganiseerd. Dan geven we ter plekke uitleg over het onderzoek, de sporen, vondsten en de resultaten. Soms wordt er ook een klas van een nabijgelegen school uitgenodigd om langs te komen.

Jaarlijkse open dag
Tijdens de Nationale Archeologiedagen / Dag van de Westfriese Archeologie worden elk jaar mooie Westfriese locaties gepresenteerd waar de afgelopen periode onderzoeken waren. Er worden vaak allerlei vondsten getoond en er zijn altijd wel activiteiten voor de kinderen.