Een erfgoed lespakket over de geschiedenis van alledag

Ontwikkeld door Team Erfgoed van de gemeente Hoorn

Het Glop, een ondergrondse tunnel in de binnenstad van Hoorn, werd in 2015 herontdekt toen er een stuk straat wegzakte. Deze tunnel was honderden jaren daarvoor aangelegd voor de afvoer van afval van de mensen in de stad erboven. Archeoloog Josje van Leeuwen besloot een kinderboek te maken over het Glop. Het boek brengt monumentenzorg, archeologie en bouwhistorie samen. Op acht tekeningen is te zien wat er zich vanaf zo’n 4500 jaar geleden tot nu heeft afgespeeld in de bodem, in de bebouwing en in de samenleving.

Het boek vormt de basis van het lespakket. Kinderen leren met dit lespakket niet alleen veel over het leven van toen, maar reflecteren ook op hun eigen leven: hoe is dat anders dan of hetzelfde als toen?

Het pakket bestaat uit het Glop boek, herbruikbare textielposters van de tekeningen uit het boek, zoekplaatjes en een kleurplaat. In de bijbehorende docentenhandleiding staan lessuggesties en verrijkingsopdrachten voor groep 3 tot en met 8. Groep 5 tot en met 8 kunnen een aanvullende excursie doen die het erfgoed tot leven brengt. De klas neemt een kijkje in het Glop en krijgt archeologie les in de Boterhal van het Westfries Museum.

De duur van het pakket is flexibel, je kunt het inzetten als projectweek met excursie, als losse les of als structurele aanvulling op de geschiedenislessen. Excursies kunnen op maandagmiddag plaatsvinden. Het pakket is voorlopig gratis af te nemen (afhankelijk van het aantal aanmeldingen).


Interesse in het pakket? Neem contact op via: erfgoededucatie@hoorn.nl