|

Publieksboek ‘Een huwelijk aan diggelen’.

Tijdens de Vijfde Dag van de Westfriese Archeologie afgelopen zaterdag was het publieksboek ‘Een huwelijk aan diggelen’ voor het eerst verkrijgbaar.

Het boek gaat over het turbulente levensverhaal van Zacheus de Jager. In 2009 is bij een opgraving afval van Zacheus en zijn familie teruggevonden, waaronder kookgerei, Chinees porselein, een gegraveerd huwelijksglas en veel olijvenpitten. Dit was de aanleiding om historisch onderzoek te doen naar het leven van dokter Zacheus. De zoektocht in het archief leverde een schat aan informatie op en onthulde een leven vol ruzie. Vooral met zijn tweede vrouw Margaretha van Beresteyn, dochter van een zeer rijke familie, raakte Zacheus in 1649 verwikkeld in een hoog oplopend conflict. Dit moet in die tijd het gesprek van de dag moet zijn geweest. Margaretha verlaat haar man en neemt al haar spullen mee.

Dankzij de opgraving en de aanwezige archiefstukken krijgen we een bijzondere inkijk in het bewogen leven van Zacheus en Margaretha. Dit historische verhaal laat zich lezen als een roman.

 

 

Het boek is verkrijgbaar voor €15. U kunt het boek bestellen door een email te sturen naar archeologie@hoorn.nl. ISBN nummer 978-94-6022-4959. Via deze link kan je alvast een beeld krijgen van het boek.