|

Zo nu en dan wordt een vondst gedaan waarvan de functie op het eerste gezicht volkomen onduidelijk is. Dan is het voor de archeologen soms een hele puzzel om te achterhalen wat ze hebben gevonden. Onlangs is bij het bouwrijp maken van een terrein in de Bangert-Oosterpolder zo’n vondst gedaan. Achter deze vondst zit een bijzonder verhaal.

Het voorwerp dat ons voor een raadsel stelde, is een porseleinen blok in de vorm van een baksteen (ca 14x7x6 cm) met één gladde kant en verder veel putjes op het oppervlak. Op het voorwerp staan twee stempels: KLEFFEL en D6608B. Hieruit blijkt dat het porseleinen voorwerp is gemaakt door de firma Kleffel in Duitsland.

Een kleine speurtocht leidde ons naar de ‘Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945’, die het raadsel voor ons oploste. Deze porseleinen stenen werden door de Duitse Luftwaffe gebruikt om de loop van een taxibaan voor vliegtuigen op een van hun Fliegerhorste (luchtmachtbases) uit te zetten. De gladde blauwgroene kant van de porseleinen stenen reflecteerde licht waardoor de baan ook in het donker goed was te zien. Een bijzonder overblijfsel uit WOII dus!

Hoe de porseleinen steen in Blokker terecht is gekomen, zullen we nooit weten. De Fliegerhorst die het dichtstbij was, was Schiphol. De stenen zijn na de oorlog verspreid geraakt en kennelijk is een van deze in Blokker beland.

 

Een porseleinen steen uit WOII.