|

Afgelopen zaterdag was de Vijfde Dag van de Westfriese Archeologie in de Zuiderkerk in Enkhuizen. De open dag was een groot succes, met meer dan 900 bezoekers!

Gedurende de dag werden verschillende presentaties over recente onderzoeken gegeven, door Dieuwertje Duijn, Christiaan Schrickx en Wouter Roessingh.

Centraal stond het turbulente levensverhaal van Zacheus de Jager en zijn vrouw Margaretha van Beresteyn uit de Gouden Eeuw. Dit verhaal wordt beschreven in het publieksboek ‘Een huwelijk aan diggelen’, dat zaterdag voor het eerst verkrijgbaar was. Het boek is nu te verkrijgen via de uitgever LM Publishers en diverse boekhandels voor €22,50.

Aansluitend op de presentaties van Dieuwertje Duijn over dit verhaal werd in een kort toneelstuk een episode uit het leven van het echtpaar gespeeld, door toneelgroep Drommedaris. De muziek tijdens de dag werd verzorgd door muziekensemble De Zoete Inval.

Daarnaast was in de kerk een archeologie-markt aanwezig, waarbij verschillende onderzoeken en specialismen werden gepresenteerd door Archeologie West-Friesland, de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie), Archol, de Bibliotheek (Westfriese Bibliotheken) en Geopark de Hondsrug/Hunebedcentrum Borger. Ook is deze dag een bijzonder beeld onthuld.

Voor kinderen was er een leuke speurtocht te doen door de kerk.

Onze dank gaat uit naar iedereen die heeft geholpen de Dag van de Westfriese Archeologie weer tot een succes te maken.