|

Op donderdag 5 maart 2020 zal Dieuwertje Duijn om 20:00 uur een lezing geven met als onderwerp: ‘Een huwelijk aan diggelen. Historisch en archeologisch onderzoek naar dokter Zacheus de Jager en zijn vrouw’. De lezing wordt gegeven in het Westfries Archief in Hoorn. De lezing wordt georganiseerd door het Westfries Archief en is gratis toegankelijk. Om te lezing bij te wonen dient van te voren te worden aangemeld via www.wfa.nl/lezing.


Enkhuizen is in de zeventiende eeuw een bloeiende stad. In de haven liggen talrijke koopvaardijschepen, die goederen uit verre landen aan wal brengen. In de stad zijn scheepswerven, touwslagerijen, kuiperijen en smederijen. Er wonen en werken meer dan 20.000 mensen.

Een van de inwoners is dokter Zacheus de Jager. Hij is getrouwd met Margaretha, een dochter uit de rijke familie Van Beresteyn. Het huwelijk loopt echter in 1649 uit op een grote ruzie, die in die tijd het gesprek van de dag moet zijn geweest. Margaretha verlaat haar man en neemt al haar spullen mee.

 

Porselein van Zacheus en Margaretha.

 

Bij een opgraving aan de Torenstraat in Enkhuizen is een afvalput gevonden vol met voorwerpen die van het echtpaar zijn geweest, waaronder glaswerk uit de dokterspraktijk, bier- en wijnglazen en duur porselein. Dankzij deze vondsten en de aanwezige archiefstukken krijgen we een bijzondere inkijk in het bewogen leven van Zacheus en Margaretha. Het turbulente levensverhaal van Zacheus en Margaretha is beschreven in een publieksboek met de titel ‘Een huwelijk aan diggelen’.


Datum: 05 maart 2020
Locatie: Blauwe Berg 5 C