|

Sinds 2010 zijn zeven Westfriese gemeenten verenigt in het samenwerkingsverband Archeologie West-Friesland. Sinds 2011 wordt voor dit samenwerkingsverband het wapen van West-Friesland – het bekende blauwe vlak met goudgele leeuwen – als logo gebruikt.

Nu, zes jaar later, is er veel veranderd en werd het tijd voor een nieuw logo. Het logo is het resultaat van de input van alle medewerkers van Archeologie West-Friesland. We zochten een modern, fris en herkenbaar logo. Hieronder wordt de achterliggende gedachte verder uitgelegd.

Omdat West-Friesland centraal staat in ons onderzoek, is de Westfriese leeuw prominent weergegeven. Dit is één van de leeuwen die al op de oudste wapens van West-Friesland staan. Naast de leeuw is het silhouet van een steengoedkan uit circa 1400 zichtbaar. De kan is een voorbeeld van de keramiek die veel in ons onderzoeksgebied wordt aangetroffen. Deze kan is gevonden tijdens het onderzoek langs het Westeinde (Schootsveld) bij Enkhuizen.

De ronde vorm van het logo met daarbinnen een schildvorm verwijst naar een van de oudste samenwerkingsverbanden van West-Friesland: de Westfriese munt. Al in 1587 werkten de steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik samen om een eigen Westfriese munt te slaan. De cirkel met schild is een mooie verwijzing naar de lange geschiedenis van samenwerking in dit gebied. En uiteraard komen we de Westfriese munten veel als bodemvondst tegen.

Tenslotte zijn de kleuren in het logo vernieuwd. Om het belang van de dynamiek tussen water en land in dit gebied te onderschrijven is ervoor gekozen blauw met groen te combineren. Het archeologisch onderzoek van Archeologie West-Friesland richt zich zowel op het land als de waterbodem. Het logo is een gestileerde weergave van West-Friesland als een gebied omringt door water.