Archeologisch onderzoek
Werkwijze
Het archeologische
stappenplan
Fase 1/3
Vooronderzoek
Terreinen worden eerst onderzocht met een archeologische quickscan of bureauonderzoek. Blijken er bekende waarden aanwezig te zijn? Of worden archeologische resten verwacht die niet in de bodem behouden kunnen blijven? Dan is er meer verantwoord onderzoek nodig. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Meer hierover op de pagina Advies bij bouwplannen.
Fase 2/3
Documenteren en interpreteren
Tijdens het vervolgonderzoek:
- Wordt onderzocht of binnen het plangebied archeologische waarden aanwezig zijn.
- Wordt beoordeeld wat de staat van de bodem is (is deze aangetast, of nog onbeschadigd?).
- Wordt de gespecificeerde archeologische verwachting getoetst.
De aangetroffen sporen en vondsten worden gedocumenteerd. Op die manier worden de archeologische waarden, die niet in de bodem bewaard konden blijven, toch op een zekere manier bewaard in het archeologisch depot.
Fase 3/3
Uitwerken en publiceren
Het meeste werk vindt binnen plaats tijdens de uitwerking van het onderzoek. De sporen en vondsten worden geïnterpreteerd. Materiaal wordt gedetermineerd, door specialisten bekeken en gefotografeerd. Na elk onderzoek verschijnt een notitie of rapport waarin de onderzoeksmethoden en -resultaten worden gepubliceerd. De rapportages dragen samen bij aan het verhaal over de geschiedenis van West-Friesland.
Onze rol bij
Gecertificeerd als uitvoerende partij
Archeologisch onderzoek
Gecertificeerd als uitvoerende partij
Archeologie West-Friesland voert archeologisch onderzoek uit. Als wij in het eventuele archeologische vervolgtraject niet de uitvoerende partij zijn, hebben wij een adviserende en begeleidende rol.
De stappen in het archeologische vervolgtraject moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf. Het zelf verrichten van een archeologische opgraving is niet toegestaan. De initiatiefnemer kan voor elke fase in het archeologisch proces eigen adviseurs en onderzoeksbureaus inzetten.
Uitvoering door een marktpartij
Wil je als initiatiefnemer goed inzicht krijgen in de totale kosten van eventuele onderzoeken? Dan is het belangrijk over een adequaat Programma van Eisen te beschikken. Op basis van dit document kunnen archeologische bedrijven of instellingen een prijsopgave doen.
Let vooral bij het uitvragen van prijzen op de vergelijkbaarheid binnen de offertes, op stelposten en voorwaarden voor meerwerk. Om je binnen dit complexe en soms langdurige traject te laten begeleiden en risico’s inzichtelijk te maken, kun je ook een archeologisch adviseur inschakelen. Bij commerciële uitvoer houdt de archeologisch adviseur van de desbetreffende gemeente toezicht op de procesketen en op het werk.
Uitvoering door Archeologie West-Friesland
Archeologie West-Friesland is sinds juni 2017 gecertificeerd. Alle eventuele kosten, taken en verantwoordelijkheden zijn in een keer duidelijk en de adviseur is altijd dichtbij.
Archeologie West-Friesland staat onder toezicht van de deelnemende gemeenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Rijks Erfgoedinspectie, de SIKB/certificerende instellingen en verbetert haar werkprocessen door middel van peer-judgement en de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie.
Een luchtfoto van de archeologische resten
van de verschillende boerderijen op perceel Oosterleek 37.
Van wie zijn de
vondsten eigenlijk?
“Volgens de wet geldt het principe ‘de verstoorder betaalt’. Maar betalen voor archeologisch onderzoek betekent niet dat de verstoorder eigenaar wordt van de vondsten. Alle vondsten en de zorg daarvoor, de gegevens en data zijn eigendom van de provincie Noord-Holland of de gemeente Hoorn. Alle uitvoerende partijen leveren de vondsten daar aan.”
Fleur Schinning – Archeologisch Beleidsadviseur & KNA Archeoloog MA
Een impressie
van ons werk
Handige
links
Als je kiest voor een commerciële uitvoering kun je
diverse archeologische bedrijven vinden.