|

Open Monumentendag 2023

 

Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Er zijn door het hele land leuke activiteiten te doen. Archeologie West-Friesland werkt mee aan de onderstaande activiteiten.


Hoorn: Lezing archeologie Westfries Museum

Op zaterdag geeft archeoloog Bart ter Steege twee lezingen over de geschiedenis van de Roode Steen in de Schutterszaal van het museum. De lezingen zijn om 11:30 en 13:30 uur.


Hoorn: Glop

Dit jaar is het weer mogelijk om een kijkje te nemen in het Glop!

Tussen het Glop en het Kerkplein ligt een uniek stelsel van middeleeuwse, overkluisde waterlopen en riolen. De ondergrondse gang onder het Glop en het St. Jansgasthuis was enigszins in de vergetelheid geraakt. Het is in 2015 ‘herontdekt’ nadat het gewelf deels instortte en er een gat in de bestrating viel. Na het verwijderen van een dikke sliblaag kwam een fraai gemetselde gang uit de 16de eeuw tevoorschijn. Om deze overkluisde waterloop voor het publiek zichtbaar te maken, is een kijkruimte gebouwd. Op een prachtig informatiepaneel, dat de gemeente speciaal voor deze locatie maakte, leest u meer over de waterrijke geschiedenis van Hoorn.

Tijdens Open Monumentendag tussen 11:00 en 17:00 uur te bezichtigen voor publiek! Daal af en neem een kijkje. Het Glop is te bereiken via het Sint-Jansgasthuis of via de Kerksteeg (‘t Glop is een zijstraatje van de Kerksteeg).

In Hoorn zijn meer leuke activiteiten en monumenten te bezoeken, bekijk hier de website voor het programma.


Enkhuizen: Expositie 17de-eeuws houten luik

Ter voorbereiding op het bouwen van een nieuwe woonwijk is in 2020 door Archeologie West-Friesland een archeologische opgraving uitgevoerd aan de Kuipersdijk in Enkhuizen. Daarbij is een deel van de gedempte Oude Buyshaven opgegraven. In de haven is onder meer een klein houten luik uit de 17de eeuw gevonden. Uit onderzoek blijkt dat het luik zeer waarschijnlijk afkomstig is van een haringbuis. Een haringbuis is een groot visserschip die belangrijk was voor de economische bloei van Enkhuizen in de 16de en 17de eeuw. Het luik blijkt het enige tastbare overblijfsel van de haringbuizen te zijn: er is geen enkele haringbuis overgeleverd en ook scheepswrakken zijn niet bekend. Het luik is geconserveerd en op Open Monumentendag voor iedereen te bewonderen.

Op zaterdag 9 september is het luik te zien voor publiek in het Stadhuis van Enkhuizen aan de Breedstraat. Tussen 11:00 en 16:00 uur geven archeologen van Archeologie West-Friesland uitleg over het object en de opgraving aan de Kuipersdijk.

Lees hier meer informatie in het Noordhollands Dagblad.

 

Houten luik Enkhuizen

Deze bijzondere vondst is in Enkhuizen te bezichtigen op 9 september!


Haringhuizen: Lezing stolpboerderijen

Archeoloog Dieuwertje Duijn geeft om 14:00 uur een gratis lezing over de stolpboerderij; een bijzonder icoon in het Noord-Hollandse landschap. Locatie: Willibrorduskerk (Dorpsstraat 9), Haringhuizen.


Datum: 09 september 2023
Locatie: Glop