|

In 2018/2019 zijn de werkzaamheden gestart ter versterking van de Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam. Archeologie West-Friesland verzorgt het archeologisch onderzoek tussen de Westerdijk in Hoorn en het Oorgat in Edam. De archeologische dienst van Amsterdam (Monumenten en Archeologie) beslaat het deel ten zuiden van het Oorgat tot aan Amsterdam.

Een greep uit de archeologische vondsten die tijdens diverse onderzoeken langs de dijk zijn gedaan, kunt u bekijken in het nieuwe mini museum ‘De Waterwolf’ in Etersheim. Je kunt er ook zelf ‘de bodem ingaan’, tot zo’n 1000 jaar terug in de tijd. In het museum kom je ook meer te weten over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust werd opgedoken.

Het minimuseum ligt prachtig gesitueerd langs diverse wandel- en fietsroutes, naast de molen in de Etersheimerbraakpolder een oude ingepolderde dijkdoorbraak aan de voormalige Zuiderzee ter hoogte van Oosthuizen. Het minimuseum komt voort uit de samenwerking van Stichting Etersheimerbraak, Alliantie IJsselmeerdijken, gemeente Edam-Volendam en de Provincie Noord-Holland.

Dit leuke museum opent haar deuren op vrijdag 18 juni.

Bezoekers van De Waterwolf kunnen op zaterdag 19 juni van 12.00 tot 14.00 uur hun eigen bodemschatten laten beoordelen door een team van archeologische experts, onder het motto ‘Iets of Niets?’.

Meer info: www.etersheimbraak.nl