|

Week 2 (20 t/m 24 mei 2019)

Deze week is een tweede huis aan de Westerdijk onderzocht. Dit huis is rond 1550 gebouwd en was net als het eerste huis volledig onderkelderd. Rond 1600 is dit huis afgebroken en is op dezelfde plek een nieuw huis op een hoger niveau gebouwd. Een grote ophoging van de Westerdijk zal de aanleiding zijn geweest. Het nieuwe huis stond deels op de oude funderingen, maar werd wel ongeveer 1,5 meter minder breed dan het oude huis. Het had een afmeting van 6,5 bij 4 meter en was opnieuw voorzien van een kelder onder het hele pand. In de achtergevel bevond zich een doorgang naar het achtererf, die bij een verbouwing is dichtgezet.

De kelder onder het huis is in de 17de eeuw dichtgegooid met zand en een nieuwe kleine voorraadkelder is in de plaats gemaakt.

Het erf achter het huis werd gebruikt om haardas en afval te dumpen. De vondsten hieruit dateren vooral uit de periode 1600-1625. Tussen het afval bevinden zich diverse kleipijpjes voor het roken van tabak. Rond 1600 werden de eerste kleipijpjes vervaardigd en deze hadden een zeer kleine pijpenkop omdat tabak toen nog heel duur was. De gevonden pijpjes zijn van het allerkleinste formaat. Andere vondsten uit de afvallaag zijn een beeldje van een engel, een botermesje en een oorlepel.

Het loopniveau op het erf werd diverse malen verhoogd met onder andere schelpgruis. Tegen de achtergevel werd een waterkelder gemaakt, waarin het regenwater van het dak werd opgevangen. Deze kelder is pas in de 19de eeuw gedempt. Op het achtererf bevond zich verder nog een waterput van op elkaar gestapelde tonnen.

Uit deze waterput komt een zeer opmerkelijke vondst: een geƫmailleerde kroningsbeker van tsaar Nicolaas II van Rusland uit 1896. Deze beker werd tijdens de kroning uitgedeeld en in de verdrukking die ontstond om een beker te bemachtigen, zouden bijna 1400 mensen de dood hebben gevonden. De kroningsbeker wordt daarom ook wel de bloedbeker genoemd. Hoe de beker ergens begin 20ste eeuw in een waterput aan de Westerdijk terecht is gekomen, is vooralsnog een raadsel.

 

 

Weblog week 1 Week 3 Week 4