2008 | Enkhuizen | Enkhuizen

In 2008 is een opgraving uitgevoerd door Hollandia Archeologen op de hoek van de Torenstraat en de Baansteeg in Enkhuizen.1 Hierbij is een waterput gevonden met onderin een laag afval uit de periode 1625-1675. Dit afval omvat keramiek, tabakspijpen, glas, bouwkeramiek, hout, textiel, leer, metaal, lakzegels, been, perkament en natuursteen. Hiernaast zijn etensresten aangetroffen, namelijk dierlijk bot en botanische resten.

Het afval is afkomstig van de welgestelde familie De Jager, die tot 1672 een groot huis aan de Torenstraat bewoonde. Dit maakt het aannemelijk dat de put uiterlijk in 172 is dichtgestort. Het bekendste lid van de familie is Zacheus de Jager, die dokter was van beroep. Ook zijn oudste zoon Adolf en zijn schoonzoon waren arts. Zijn tweede vrouw Margaretha van Beresteyn was dochter van een zeer rijke familie. Haar vader en Adolf waren beide bewindhebber bij de VOC in Enkhuizen.


Over het turbulente leven van het Enkhuizer echtpaar Zacheus de Jager en Margaretha van Beresteyn is een boek uitgekomen. Daarnaast is de afvalput ook verder uitgewerkt en beschreven in een archeologisch rapport. Beide zijn geschreven door Dieuwertje Duijn.

Bekijk hier het boek Download hier het rapport


1 Sonders, M., 2010. Archeologische opgraving Torenstraat-Baansteeg te Enkhuizen, gemeente Enkhuizen. Hollandia Reeks nr 317.