Over ons
Onze
missie
We dragen bij aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Door advies te geven, onderzoek te doen
en de opgedane kennis te delen met het publiek. Zo bevorderen we een dieper begrip van onze
gedeelde geschiedenis en de waardering hiervoor. Voor huidige en toekomstige generaties.
Advisering
De belangrijkste taak is ondersteuning en advisering van die gemeenten als het gaat om archeologie bij bestemmingsplannen, bouwplannen, ontwikkelingsplannen, herinrichtingsplannen en andere plannen voor bodemingrepen.
Beleid
Archeologie West-Friesland beheert de archeologische beleidskaarten van de aangesloten gemeenten. Meer informatie op de pagina Beleid.
Onderzoek
Archeologie West-Friesland voert ook archeologisch onderzoek uit. Indien wij in het eventuele archeologische vervolgtraject niet de uitvoerende partij zijn, hebben wij een adviserende en begeleidende rol. Meer informatie op de pagina Onderzoek.
Educatie en voorlichting
Een publieksgerichte aanpak is belangrijk om ons cultureel erfgoed te beschermen. Door betrokkenheid te stimuleren waarborgen we de waarde van ons erfgoed voor huidige en toekomstige generaties.
Highlights
Kenners in eigen regio
Het overgrote deel van ons team is afkomstig uit de regio West-Friesland, ons eigen werkgebied. Hierdoor kennen wij de historie en het landschap van de regio, waardoor beiden kunnen worden bewaakt.
Gespecialiseerde archeologen
Ons team bestaat uit geschoolde archeologen en ervaren technici, ieder met een eigen specialisme. Daardoor zijn wij flexibel en wordt een project altijd gematcht aan de juiste specialist.
Secuur als standaard
Ons team wordt gekenmerkt door haar secure aanpak van projecten. Archeologische sporen, resten en vondsten worden met zorg behandeld, initiatiefnemers worden zorgvuldig geïnformeerd en er wordt volgens juiste protocollen projectmatig gewerkt om het juiste proces te waarborgen.
Ons team
Popke over
haar stage
“Ik had bij Archeologie West-Friesland een ontzettend fijne, leerzame en gezellige stageperiode. Mijn interesse in materiaal werd aangewakkerd bij het zien van de vele verschillende soorten keramiek die gevonden worden in de regio. Ik kreeg de kans om mij hierin te verdiepen. Met bezoeken aan museum Kaap Skil op Texel. Of door mee te gaan naar verschillende symposia en lezingen over keramiek. Bij de vele opgravingen leerde ik alles over sporen, structuren en technieken. Kennis uit de praktijk, iets wat je op school zeker niet krijgt. De mensen van AWF nemen altijd de tijd om je te helpen of je iets bij te leren. Zij weten van aanpakken en beschikken over heel veel informatie. Ik kijk met veel plezier terug op mijn stageperiode.”
Popke Veenstra – Saxion Hogeschool
Vrijwilligers en amateurs
Archeologie West-Friesland werkt al lang met vrijwilligers. Zij ondersteunen bij het archeologisch onderzoek. Dat gaat bijvoorbeeld over onderzoek van leren voorwerpen, ecologisch materiaal of munten, het plakken van aardewerk en metaaldetectie. Daarnaast assisteren zij bij opgravingen en verkenningen. Is vrijwilliger worden bij Archeologie West-Friesland ook iets voor jou? Neem dan vooral contact op.
De Archeologische Werkgemeenschap Nederland Afdeling 2 (AWN) assisteert bij tal van projecten en ondersteunt Archeologie West-Friesland. De Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water (LWAOW) Noord-Holland Noord heeft met Archeologie West-Friesland samengewerkt in onder andere het Hoornse Hop.
Metaaldetectie: weet wat de regels zijn
Detectoramateurs zijn vaak aangesloten bij de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN). De leden van verenigingen van detectoramateurs houden zich aan de regels en melden hun vondsten.
Zelf met een metaaldetector aan de slag?
Je mag in West-Friesland met de metaaldetector zoeken. Met uitzondering van archeologische monumenten, archeologische opgravingen en de vrijgekomen grond die hier uitgekomen is.
- Vraag altijd vooraf toestemming van de eigenaar van de grond
- Zoek niet dieper dan 30 cm
- Leg correct vast waar welke vondsten precies gedaan zijn
- Meld je vondst
Meld je vondst
De vondsten van niet- of anders georganiseerde detectoramateurs houden we bij. Net zoals overige vondsten worden de vondsten alleen geadministreerd maar niet ingenomen.