|

HISTORISCHE MOORD IN JE OREN
Het muzikaal hoorspel De kaas- en broodmoord van Theater Kwezel is vanaf 22 april online te beluisteren.

De Kaas- en Broodmoord is een muzikaal hoorspel en podcast over een beruchte Hollandse boerenopstand uit de late middeleeuwen: het Kaas- en Broodoproer van 1492. Boze boeren uit West-Friesland trokken toen naar de steden met als dieptepunt de moord op de Schout van Haarlem.
Theater Kwezel maakt een hoorspel over dit boerenprotest gecombineerd met nieuwe uitvoeringen van middeleeuwse muziek. Dit verhaal is in twee delen te beluisteren. Deel drie van de serie is een verdiepende podcast waarin regisseur Marius Bruijn samen met kenners van het onderwerp de historische plaatsen bezoekt die een rol spelen in het verhaal. Wat is er nu nog te zien en te bezichtigen?

In deel 3 hoor je onder meer archeoloog Dieuwertje Duijn over boerderijen en het boerenbedrijf in de 15de eeuw. De opname is gemaakt bij het langhuis van Oosterleek.

Deze productie was oorspronkelijk bedoeld als voorstelling op locatie in o.a. Twisk en Hoorn, maar werd door de maatregelen tegen covid-19 steeds uitgesteld. Nu is het stuk omgevormd tot een serie van drie podcasts. Het project is een samenwerking tussen professionele acteurs, muzikanten, vormgevers en amateurzangers en als speciale gasten enkele amateuracteurs uit Twisk en Hoorn. Opnames werden gemaakt veelal op locatie in o.a. de theaterkerk Hemels in Twisk en de Janskerk in Haarlem. Het is een productie van Theater Kwezel en Irrational Library Productions met dank aan o.a. het Noord-Hollands Archief, het Westfries Museum en Archeologie West-Friesland.

https://www.kwezel.nl/luister-de-kaas-en-broodmoord/