|

Archeoloog Sander Gerritsen geeft op donderdag 20 juli een presentatie over het archeologisch onderzoek ‘Almersdorp’ en de nieuwe inzichten die dat heeft opgeleverd. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigt het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan wethouder Hans Tigges van de gemeente Medemblik. Belangstellenden zijn van harte welkom om bij de presentatie aanwezig te zijn.

Toen de provincie aankondigde de kruising van de N239 (Westerzeedijk) en de Almersdorperweg te vervangen door een rotonde zagen de archeologen in West-Friesland een kans om wat mysteries uit de Middeleeuwse geschiedenis van het gebied rond Opperdoes uit de wereld te helpen.

Wat begon als een inventariserend onderzoek met kleine proefputten en boringen in 2013 resulteerde uiteindelijk in meerdere archeologische onderzoeken in 2014 en 2015 (door te klikken op de links kunt u meer lezen over het onderzoek tijdens beide fases). Hierbij werden Middeleeuwse resten gevonden die voor een groot deel zijn toe te wijzen aan het verdwenen Almersdorp, een Middeleeuwse nederzetting die in 1334 verdween door een verwoestende stormvloed. Het meest in het oog springend is de vondst van een deel van het kerkhof. De opgravingen hebben geleid tot nieuwe inzichten over Almersdorp. Door middel van een modelreconstructie is de geschiedenis van Almersdorp opnieuw tot leven gebracht.

 

Presentatie rapport

De presentatie vindt plaats op donderdag 20 juli. Belangstellenden zijn vanaf 15.30 uur van harte welkom in de Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Het programma begint om 16.00 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten. Wilt u aanwezig zijn? Meld u dan aan door een mail te sturen naar N239N240trajectaanpak@noord-holland.nl.

 

Lezing over het verdwenen Almersdorp

Mocht u niet bij de presentatie van het rapport kunnen zijn op 20 juli, dan is er ook de mogelijkheid om de uitgebreide lezing bij te wonen over het onderzoek aan de Almersdorperweg op 27 oktober 2017.

 

Na documentatie en preparatie worden de skeletten per onderdeel geborgen.


Datum: 20 juli 2017
Locatie: Torenstraat 17