|

De middeleeuwse goudschat van Hoogwoud
Een detectorvondst uit de tijd van de strijd tussen de Hollanders en Westfriezen
Gemeente Opmeer

In 2021 is door detectorzoeker Lorenzo Ruijter op een terrein in Hoogwoud een zeer bijzondere schatvondst gedaan. Deze bestaat uit vier gouden maansikkelvormige oorhangers, twee gouden versieringen van kleding en 39 zilveren munten. De oorhangers dateren rond 1000-1050 n. Chr. De zilveren munten komen echter uit de periode 1200-1250 en maken duidelijk dat de voorwerpen ergens halverwege de 13de eeuw in de bodem terecht zijn gekomen.
Daarmee belanden we precies in de tijd dat Hoogwoud letterlijk wereldnieuws was: Willem II, de graaf van Holland en tevens koning van het Heilige Roomse Rijk, werd in 1256 nabij Hoogwoud door de Westfriezen gedood. Zijn lichaam werd onder de vloer van een boerderij in Hoogwoud verstopt. De schatvondst is een tastbaar overblijfsel uit de tijd van de langdurige strijd tussen de Hollanders en de Westfriezen.
Voor West-Friesland kunnen we gerust spreken over de vondst van de eeuw. Maar het belang van de schat is veel groter: gouden sieraden uit de 10de en 11de eeuw zijn uit Nederlandse bodem nauwelijks bekend. Voor Nederland is dit de belangrijkste vondst van sieraden uit deze tijd en er wordt zelfs al gesproken van het kleine Nederlandse broertje van de beroemde schat van Mainz.

 

Download folder