|

Datum en tijd: zaterdag 13 oktober 2018, van 10.00 tot 16.30 uur

Locatie: Enkhuizen, Zuiderkerk, Zuiderkerksteeg 1

Toegang: gratis, iedereen is welkom!


Een huwelijk aan diggelen

Op zaterdag 13 oktober vindt in de Zuiderkerk in Enkhuizen de Westfriese Archeologiedag plaats. Hoogtepunt dit jaar is het verhaal van de rijke dokter Zacheus de Jager, die in de eerste helft van de 17de eeuw op een steenworp afstand van de kerk woonde.

In 2009 is bij een opgraving afval van Zacheus en zijn familie teruggevonden, waaronder kookgerei, Chinees porselein, een gegraveerd huwelijksglas en veel olijvenpitten. Dit was de aanleiding om historisch onderzoek te doen naar het leven van dokter Zacheus. De zoektocht in het archief leverde een schat aan informatie op en onthulde een leven vol ruzie. Vooral met zijn tweede vrouw Margaretha van Beresteyn, dochter van een zeer rijke familie, raakte Zacheus in 1649 verwikkeld in een hoog oplopend conflict.

 

Porselein van Zacheus en Margaretha.

 

Het turbulente levensverhaal van Zacheus en Margaretha is beschreven in een publieksboek met de titel ‘Een huwelijk aan diggelen’. Dit boek zal tijdens de Westfriese Archeologiedag voor het eerst verkrijgbaar zijn, voor €22,50. Er kan worden betaald met pinautomaat. Hiernaast zijn de spullen van Zacheus en zijn familie te zien en wordt in een kort toneelstuk een episode uit het leven van het echtpaar gespeeld.

 

‘Een huwelijk aan diggelen’, voor het eerst verkrijgbaar tijdens de Westfriese Archeologiedag.

 

Archeologiemarkt en presentaties

Op de Archeologiedag is echter nog veel meer te doen. Gedurende de dag worden diverse presentaties gegeven, onder meer over het verhaal van Zacheus en de recent onderzochte 16de-eeuwse waterpoort ‘de Ketenboom’. Hiernaast is een archeologie-markt aanwezig, waarbij diverse onderzoeken en specialismen van Archeologie West-Friesland worden gepresenteerd. Dit zijn bijvoorbeeld botanisch onderzoek, metaaldeterminatie, keramiekrestauratie, onderzoek naar leer en Bronstijdonderzoek in de omgeving van Enkhuizen. Verder worden recente vondsten getoond en kunt u op posters lezen over diverse onderzoeken.

Voor de kinderen is er een speurtocht en zijn er speciale archeologie spellen. Ook mogen zij potten puzzelen en plakken.

 

Programma presentaties & toneelstuk

10.45: presentatie over het leven van Zacheus de Jager (Dieuwertje Duijn)
11.30: toneelstuk ‘Een huwelijk aan diggelen’ door toneelgroep Drommedaris
12.15: presentatie Bronstijd-onderzoek in de omgeving van Enkhuizen (Wouter Roessingh)
12.45: presentatie over het leven van Zacheus de Jager (Dieuwertje Duijn)
13.30: toneelstuk ‘Een huwelijk aan diggelen’ door toneelgroep Drommedaris
14.15: presentatie waterpoort ‘De Ketenboom’ (Christiaan Schrickx)
14.45: presentatie over het leven van Zacheus de Jager (Dieuwertje Duijn)
15.30: toneelstuk ‘Een huwelijk aan diggelen’ door toneelgroep Drommedaris

 

Bereikbaarheid en parkeren

Het is aan te raden om met de trein of fiets te komen. Nabij en rondom de Zuiderkerk is weinig parkeergelegenheid. Naast het NS station op het Stationsplein is een ruimere parkeerplaats, dit ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand van de Zuiderkerk (zie het kaartje hieronder).

 


Op de website van de Nationale Archeologiedagen is meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten door het hele land.


Datum: 13 oktober 2018
Locatie: Zuiderkerksteeg 1